Det var en gang
I 1989 kom familien Stenberg flyttende fra Osterøy utenfor Bergen til Hol øverst i Hallingdal, med seg i bagasjen hadde de geiter og osteproduksjon de hadde drevet med en stund, Kjersti var oppvokst med disse tradisjonene fra gården der hun vokste opp på Osterøy. Fra sommeren 1990 har det vært produksjon av geitemelks ost på Prestholt og vi tok navnet Prestholt Geitost. Noen år etter oppstart på Prestholt ble Norge et medlem av EØS, Mattilsynet og EU/EØS regler ble innført i Norge, med et sterkt samvirke og et svakt gårdsostmiljø, førte til at det ble vanskeligere å produsere ost på stølen siden samvirket kunne ta den jobben for oss, dermed ble produksjon av hvit geitost av rå melk avviklet, men vi fikk lov å fortsette med brunost som var et tryggere produkt å produsere med disse forutsetningene.
Årene gikk, brun geitost ble produsert, men salget gikk drastisk ned, hvit geitost ble produsert i skjul med sine dedikerte hemmelige kjøpere. Bondens Marked ble en ny arena for oss i 2003, der vi fikk en møte og slags arena med kundene, vi kan informere og selge på en og samme gang, vi fikk sjansen til å prøve oss på salg av kjekjøtt, noe som ble en sukses! Etterspørsel og salg av brun geitost og kjekjøtt var økende og fremtiden begynte å lysne.
Så kom sanerintgsprosjektet «Friskere Geiter». Det kom som et skudd i baugen, en voldsom investering for geitenæringen i en usikker fremtid. Geitene i Norge, som alle andre land, hadde problemer med sykdommer som smittet lett i fjøsene og hadde spredd seg når vi solgte og kjøpte dyr for å spre gener. I tillegg hadde vi med god støtte fra samvirket «skakkjørt» melkekvaliteten for å få mer «geitesmak» på brunosten uten å må bruke så store mengder geitemelk, på den tiden var dette riktig for det var det som var ønsket av både industri og befolkning, dette måtte rettes med å endre genene på geitene for å produsere «riktige» proteiner i melka. I 2010 kjørte vi gang med sanering av vår besetning og i samme slengen bygde vi ut foredlingslokaler på gården for brunost og kjøtt. Vi har alltid hatt fokus på å bevare den Norske Meklkegeita og ikke bruke dyr fra andre raser for å påvirke gener på vår flokk, langsiktig og nøysomt avlsarbeid.
I 2012 begynte den ene sønnen Tim å jobbe så smått på gården i tillegg til sin konditor jobb, det begynte å bli kjedelig som konditor med strammere økonomi i reiselivet så han «tvang» seg en jobb på gården og slutta som konditor. Det begynte med å bygge foredlings lokaler ferdig og ta over mye av produksjonen slik at mor og far fikk mer tid til gården og dyra, vi fikk også et tilbud om ysteutstyr og lynkurs i ysting som vi ikke klarte å si nei til, men det tok ikke lange tiden før vi innså at lokalene vi hadde bygd var alt for små til denne typen produksjon. Leirgrøv ble etablert og fikk en pangstart under lansering på Matstreif i Oslo, den fikk raskt bein å stå på som en mild og god hvit geitost som ikke smakte som geit, og fikk Gull i sitt første NM.
Hol var preget av negativitet og nedleggelse, matbutikken vår, Joker, hadde lagt ned som så mye annet i bygda, følelsene var nok verre en det situasjonen egentlig var, men det såg ikke bra ut for den lille bygda vår. Men vi var så heldige at vi fikk kjøpe dette bygget, tanken var å bygge et ysteri med en butikk, der vi kunne selge ostene våre og gi innsyn i produksjon og lager, det kunne jo ikke bli verre en det var. Vi begynte jobben med å skjære renne i betonggulvet for å legge ned sluk og avløp i et bygg som ikke hadde noe, vi fikk tak i 2×2 meter vinduer som ble satt mellom butikken og ysteriet. Våren 2016 flyttet vi ystekaret fra gården til ysteriet (850meter) og vi startet opp produksjonen, vi begynte også vår leigeysting virksomhet hvor vi ystet for andre når vi hadde mulighet, denne sommeren ble Kornblom fra Gurostølen utviklet, i desember samme året ble avtale med Hamarsbøen gjort for å prøve å utnytte litt av overskuddsmelka det året, da vart Kvitost og Lykjylost utviklet.
Haustmarknaden i Hol vart også gjennomført første gang 2015, dette var da en lokalprodusert mat og håndtverks arena som ble arrangert i området utenfor det som skulle bli Hol Ysteri og det ble en kjempesuksess! Vi var bare 5 utstillere, men vi hadde rekordsalg, en noen andre festivaler vi hadde vært på, og dette i egen bygd, så å si rett utenfor døra vår! For oss var dette en markering at vi hadde fått ta over dette bygget og en hyllest til alt som blir produsert lokalt av mat, håndverk og tradisjoner. I 2016 brukte vi anledningen med Haustmarknaden til offisiell åpning av butikken og gi folket innsyn i hva vi driver med. Haustmarknaden i Hol er fortsatt en av de beste markedene vi har, en kjempeflott plass for å selge, formidle, møtes og prates. Tim sin samboer, Heli, begynte også å jobbe fast på gården etter at de møttes, hun tok også ansvar for å drive butikken og holdt dørene åpne og varer i hyllene i tillegg til å jobbe i fjøset og på gården.
Tiden har gått og sortimentet for Hol Ysteri har utviklet og vokst, Lokalmatbutikken har fått en følgesvenn i samme lokalene, Stundo, eit bygdakjøken, som tilbyr kaffi og kake, matservering i sesong og til grupper på bestilling, catering av lokalprodusert mat, og Bygdapub en gang i måneden.